BİR DAKİKANIZI AYIRIN, BİR HAYATI DEĞİŞTİRİN

"BİR DAKİKANIZI AYIRIN, BİR HAYATI DEĞİŞTİRİN."
Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılında Dünya’da 800.000 kişinin intihar sonucu öldüğünü bildirmiştir. İntihar sayısının 2030 yılında bir milyonun üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 yılında Türkiye’de 3000’den fazla kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir. İntihar girişimlerinin ise bu sayının yaklaşık 25 katı olduğu tahmin edilmektedir. Tüm bu veriler intiharın günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir.
İntihar olgularının yaklaşık %90’ına bir ruhsal hastalık eşlik etmektedir. Bu nedenle ruhsal hastalıkların erken dönemde saptanması ve intihar riski olan bireylerin uygun şekilde tedavi edilmesi ayrı bir önem kazanmaktadır. Ancak, intiharla ilişkili damgalanma ve intiharların saklanması, riskli bireylerin uygun ruh sağlığı hizmetlerine ulaşmasını engellemektedir. Toplumun ruhsal hastalıklar ve intihar konularında sağlıklı bilgilenmeleri bu damgalanmayı azaltacaktır.
Toplumun üyesi olarak, bir şekilde mücadele etmeye çalışan insanlara dikkat etmek, bunu onlarla değerlendirmek ve desteğe ihtiyacı olan bu insanları kendi anlatım tarzı ve hızına göre hikâyelerini anlatmaları için cesaretlendirmemiz gerekmektedir. Nazik bir söz söylemek ve yargılamadan dinlemek fark yaratabilir. Bazen eğer birisi onlara iyi olup olmadığını sorarsa ona her şeyi anlatacağı ve onun kendisine müdahale etmesine izin vereceği konusunda kendi kendine bir anlaşma yaptığını söyler. Ne yazık ki, bu süreçte kimsenin bunu sormadığını ifade ederler. Girişim vakalarının çoğu kendi hayatına son vermeye çalıştıkları noktayı ve oraya nasıl geldiklerini anlatır. Birçoğu artık intiharı önleme savunucusu olarak çalışmaktadır. Neredeyse evrensel olarak, "eğer biri bir dakikasını ona ayırsaydı içine girdikleri yörüngenin kırılacağını" söylemektedir. Hayat değerlidir ve birine ulaşmak için bir dakikayı ayırmak onun hayatının gidişatını değiştirebilir.
Bu bağlamda Dünya İntihar Önleme Günü kapsamında tüm kurumların intihara karşı farkındalığını artırmak amaçlanmaktadır. İntiharları önlemeye yönelik, intiharın psikolojik ve sosyal boyutlarını içine alan kapsamlı projelere ihtiyaç bulunmaktadır. Artmakta olan intihar oranlarını ancak, adalet, emniyet, medya, eğitim ve sağlık kurumlarının birlikte çalışması, etkin intihar önleme projelerinin gerçekleştirilmesi ile azaltmak mümkün olacaktır.
10 Eylül İntiharı Önleme günü kapsamında müdürlüğümüz personellerinden Psikolog Ayşe GÜLER ve Sosyal Çalışmacı Ömür KÜÇÜK tarafından aile hekimlerimiz ve aile sağlığı elemanlarımıza intiharı önleme konusunda farkındalık eğitimleri verilmiştir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder